Is bodemisolatie zinvol?
Bodemisolatie is alleen zinvol wanneer er in de kruipruimte onvoldoende ruimte aanwezig is om vloerisolatie aan te brengen. Is die ruimte er wel, dan is het aanbrengen van een isolatielaag direct onder de vloer veel zinvoller. Het aanbrengen van bodemisolatie is dan niet meer nodig.
Wat is beter vloer- of bodemisolatie?
Voor het isoleren van uw woning is vloerisolatie veel beter dan bodemisolatie. Het doel van het isoleren van de vloer, is om te voorkomen dat de warmte in uw huis via de vloer en de kruipruimte verloren gaat. Dat gaat veel beter met vloerisolatie dan met bodemisolatie
Nadelen bodemisolatie
Bodemisolatie heeft de volgende nadelen:
1. Er is altijd een luchtlaag aanwezig tussen de vloer en de bodemisolatie.
2. De lucht in de kruipruimte is koud en deze wordt geventileerd.
3. De vloer van uw woning is niet geïsoleerd en daardoor gaat er nog steeds warmte verloren.
4. Het is bij lange na niet zo effectief als het aanbrengen van vloerisolatie.
Wat is het verschil tussen bodem- en vloerisolatie?
Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie is dat bij vloerisolatie de onderkant van de vloer wordt geïsoleerd en bij bodemisolatie de grond in uw kruipkelder.
Wanneer er bodemisolatie is aangebracht, dan zal er vanaf de bodem minder vocht en kou vanuit de grond naar boven trekken. Het effect daarvan op de isolatie van de vloer is echter minimaal.
De warme lucht kan via de vloer nog steeds in uw kruipruimte lekken. U bent dan letterlijk bezig om uw kruipruimte te verwarmen.
Als het goed is, is uw kruipruimte voorzien van voldoende ventilatiegaten. De warme lucht kan zo ongehinderd naar buiten stromen.
Bovendien kan koude lucht via diezelfde ventilatiegaten ook naar binnen komen. De koude lucht kan vervolgens ongehinderd via uw vloer alsnog het huis binnendringen.
Bodemisolatie kan zeker zinvol zijn om geur en vocht te doen verminderen. Maar als u uw kruipkelder wilt isoleren met als doel om de warmte binnen te houden, dan is het aanbrengen van vloerisolatie vele malen effectiever.
Icynene isolatieschuim
Bij het laten isoleren van de kruipruimte aan de onderkant van de vloer met Icynene, is het niet nodig om ook nog de bodem te isoleren.
Er wordt met het aanbrengen van de isolatielaag als het ware een beschermende schil aangebracht. Door die beschermende schil is er geen contact mogelijk tussen de koude lucht in de kruipruimte en de warme lucht in de woning. Daardoor blijft de kou buiten en de warme lucht binnen.
Hoe zit het bij houten vloeren?
Ook bij het isoleren van houten vloeren met Icynene, is het isoleren van de bodem niet nodig. Icynene is waterafstotend en neemt van zichzelf geen vocht op.
Bij houten vloeren vormt het schuim dezelfde isolerende schil tegen de kou.
Meer weten over het isoleren van de kruipruimte? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
Een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.
We horen graag van u.