Is Icynene veilig?
Icynene is een veilig isolatiemateriaal, mits het door een gecertificeerd isolatiebedrijf wordt aangebracht. Omdat bij het aanbrengen van Icynene gebruik wordt gemaakt van water als drager van het isolatiemateriaal, komen er geen giftige drijfgassen zoals CFK’s, HCFK’s, HFO’s of formaldehyde vrij.
Dat is zowel veilig voor u als voor het milieu.
Is Icynene hetzelfde als purschuim?
In de strikte betekenis van de term is Icynene ook een purschuim. Het grote verschil met de klassieke vorm van PUR is, dat Icynene watergedragen is.
Dat zorgt ervoor dat heel veel nadelen van klassiek PUR komen te vervallen.
Zo zitten er in Icynene geen vluchtige organische stoffen, waardoor de geur tot een absoluut minimum beperkt wordt.
Tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal worden er ook geen vervelende geurtjes opgesloten, die later weer vrij kunnen komen. Die zitten er gewoon niet in.
In de regelgeving van de overheid wordt Icynene wel onder de paraplu van klassiek purschuim geschoven. Daardoor zijn de strenge normen voor het aanbrengen van klassiek purschuim ook van toepassing op Icynene.
Dat is voor u een extra kwaliteitswaarborg, mits u natuurlijk een gecertificeerd bedrijf inschakelt. Deze kunt u herkennen aan het KOMO-keurmerk.
Is Icynene ook geschikt voor houten vloeren?
Icynene is zeer geschikt voor het isoleren van houten vloeren. Binnen zes seconden na het aanbrengen van het schuim, is al het water uit het isolatiemateriaal verdampt.
Verder heeft Icynene de eigenschap dat het een ademend materiaal is.
Zou u bijvoorbeeld een emmer water omstoten over uw houten vloer, dan zal dat water door de zwaartekracht via het schuim heel langzaam naar de kruipruimte zakken.
Werkt Icynene als een spons?
Icynene heeft een open celstructuur en is gemaakt van hydrofoob materiaal. Dat is een waterafstotende stof.
Water kan er wel doorheen, maar het wordt niet door het materiaal vastgehouden. Bovendien zal Icynene van zichzelf geen vocht aantrekken zoals een spons dat wel zou doen.
Dat betekent niet dat er geen water in Icynene kan zitten.
We gaven u zojuist al een voorbeeld van de omgevallen emmer water. Het zou niet goed zijn als dat water permanent in het materiaal achter zou blijven.
Omdat Icynene een hydrofoob en ademend materiaal is, zal eventueel tijdelijk opgenomen water aan de onderkant van de vloerisolatie weer worden afgegeven aan de buitenlucht.
Het hebben van een goed geventileerde kruipruimte helpt daarbij om het vocht uit uw kruipruimte te laten verdwijnen.
Zou u met een tuinslang aan de onderkant van uw geïsoleerde vloer het Icynene met veel water besproeien, dan moet u niet opkijken dat wanneer u een stukje schuim afbreekt en dit vervolgens in uw handen verkruimelt, dat u dan tijdelijk water aantreft.
In een goed geventileerde kruipruimte zal dat water als sneeuw voor de zon weer verdwijnen. Rustig laten zitten en de zwaartekracht doet voor u de rest.
Is Icynene ecologisch verantwoord?
De Canadese fabrikant van Icynene is onder andere lid van de strenge Amerikaanse Green Building Council. De council heeft tot doel om de bouwsector ecologischer te maken.
In de woorden van de fabrikant:
We proberen de belasting voor het milieu tot een minimum te beperken. Ook omdat Icynene-isolatiematerialen geen vluchtige organische verbindingen (VOS) uitscheiden, geen invloed hebben op de ozonlaag en zoveel mogelijk worden gemaakt van gerecyclede materialen.
Zo worden onze hardschuimen geproduceerd uit 3.000 PET-flessen en worden 5 bomen geplant in het Tatra-bos per 400 liter materiaal.
Dat is ongeveer een boom per geïsoleerde woning.
Offerte aanvragen
Heeft u nog meer vragen over het isoleren van uw kruipruimte of het aanbrengen van dakisolatie met Icynene isolatieschuim?
Neemt u dan gerust contact met ons op.
Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk altijd.
We horen graag van u.